Tantighet, bakpotatis, fänkål och burgare!

2012-11-21: Bonusinlägg om tantighet, Tassimo T-Disc, bakpotatisar och annat larv.

Mitt insteg i tantighet

Officiellt tant sedan dagens promenad till ICA över lunchen. Hurdå tant kan man fundera på. Jo, enligt min definition gör tanter snålsaker (monetärabesparingsåtgärder). Som exempelvis delar upp köpet på ICA på två för att kunna ta del av två olika erbjudanden på T-Disc:ar till Tassimoapparaten. Ena erbjudandet var 15 % rabatt, och det andra var 10 kr ”smakrabatt”. Erbjudandena kunde inte kombineras. Dessutom får jag med en bonustantighet – om man samlar 10 stycken kvitton på inköp av kapslar får man nämligen en apparat gratis enligt en kampanj jag hittade på Coop Xtra vid Medborgarplatsen.

Och denna besparing behövs göras. Sambon älskar cappuccino. Och hon har räknat på att det är ”dyrt” med denna. Vi hade ju en ganska lång diskussion om vad vi skulle köpa för apparat. Espresso-T-Disc:arna kostar ca tre (3) kr/styck. När man köper cappuccino-förpackningarna blir priset det dubbla (den kostar lika mycket som esspresson – men man får hälften antal ”portioner” eftersom det går åt två stycken espresso+mjölk). Då är vi uppe i sex kr/portion. Räknat på att hon dricker två stycken varje morgon blir det tolv kronor. På ett år kan man summera det till: 4 380 kr (varav 2 190 belastas mjölk-T-disc:arna). Nu är inte detta hela sanningen eftersom man måste ha ‘vanlig’ mjölk istället. Efter att ha granskat Tassimos hemsida angående produkten så ser det ut att vara ca 110 ml mjölk/cappuccino – alltså räcker en liter mjölk till nio omgångar, eller 4.5 dagar. Eftersom en mjölk-T-Disc kostar ca tre kr så kostar nio stycken 27 kr – och en liter mjölk 16 kr (1,7 kr/portion). Ungefär hälften alltså. Då kan alltså 1 095 kr hänföras direkt till kapselkostnaden för mjölken. Räknar man på att jag dricker massor av espresso, inköpet av apparaten etc. så kan man lugnt komma fram till att vi hade SPARAT pengar (det var det tydliga [felaktiga] argumentet för att köpa en ”kapselmaskin”) på att köpa en apparat som malde bönor, skummade mjölk och fixade till allt själv – direkt.

Dagens lunch – Fänkål

Folk använder fänkål alldeles för lite. Idag blev det:

  • Fänkål (en liten)
  • Champinjoner (ca 300 gram)
  • Gul lök (en liten)
  • Bladspenat (kanske 50 gram)
  • Keso grillad paprika (en bruk på 250 gram)

Suveränt god lunch och en bra bit under 500 kcal för hela portionen. Inte för att jag är på diet – men jag har ju redan blivit ganska fet. Bra jobbat.

Ny kategori på bloggen kommer komma upp inom kort: Burgare

My life. My quest. My Burgers. Jag älskar hamburgare. Därför måste jag ju givetvis lägga till en del med burgare på bloggen.

Hittade en cool länk: http://www.bisonburgers.se/

Bakpotatisens återtåg – som att den någonsin lämnat

Yes! Bakpotatis ikväll igen (can’t wait). Köpte en påse (ca 1,5 kg) med fem bakpotatisar i (ca 300 gram styck, alltså).

Potatisen är proppad med ”good stuff”. Enligt Livsmedelsverkets databas innehåller en bakpotatis på 300 gram (274 kcal):

Vattenlösliga vitaminer 
Tiamin mg 0,18
Riboflavin mg 0,09
Vitamin C mg 27
Niacin mg 5,4
Niacinekvivalenter 6,2
Vitamin B6 mg 0,90
Vitamin B12 µg 0,00
Folat µg 27
Mineraler 
Fosfor mg 138
Jod µg ea
Järn mg 2,40
Kalcium mg 21
Kalium mg 1 500
Magnesium mg 75
Natrium mg 12
Selen µg 0,3
Zink mg 0,90
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s