Kaloriekonomi / min ”kokbok” / receptsamling

Det har nog inte undgått någon att jag älskar att laga mat. Helst enklare rätter (avancerade är roligt ibland – men hellre att jag gör flera enkla rätter än en komplicerad – därför jag älskar det italienska basköket med pasta, pizza, risotto etc). Dels för att för många smaker gör smaklökarna (i alla fall mina) förvirrade. Lättare rätter att laga (de kan fortfarande ta lång tid – om man inte behöver vakta det hela tiden). Nyttigt (ibland onyttigt). Och framförallt med ”basvaror”. Inga fancy ”gåslever importerat från…”. Häromdagen kom jag på vad jag skall kalla min kokbok. Har några olika alternativ – men nu har jag  bestämt mig.

Kaloriekonomi

Det är ju det ultimata namnet för nyttig, billig och enkel mat:

Definitionen av "ekonomi"; 
"...att hushålla med knappa resurser." (ekonomiläraren i gymnasiet)
  • Tid är pengar – enklare rätter är då ett vinnande koncept
  • Pengar är pengar – enkla och vanliga råvaror/basvaror
  • Många kalorier gör dig fet, få kalorier håller dig i form

Exempelvis så hamnade jag i en diskussion om chips, läsk, godis och snacks framför TV:n och kostnaden för detta. En kvinna sa att hon hellre äter vindruvor än chips – men att chips är billigare.

Efter att ha tittat på mathem.se på en påse OLW chips och en förpackning vindruvor så kunde vi bevisa att påståendet inte var korrekt. I alla fall inte när det gäller kilopriset. Mitt favoritsnacks (förutom fluff då) är vitkål. Det kostar just nu 2,90kr/kg (där förövrigt vindruvorna kostar 20kr/kg och chips 58,33kr/kg – [om du köper två påsar á 300g).

Om vi sedan tänker på att chipsen har 547 kcal/100g, vindruvorna har ca 70 kcal/100g,  och vitkålen 26kcal/100g så behöver du alltså sätta i dig >6kg vitkål för att nå kalorimängden för en 300g chipspåse. Dessutom kan du krydda vitkålen lite som du vill – för en billig penning (det behövs inte så mycket kryddor för att få god smak på den).

Annonser

One thought on “Kaloriekonomi / min ”kokbok” / receptsamling

  1. Ping: Julbordet – det jag älskar att hata! | hamwid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s